1000Mahler | Amsterdam

This modest timeless building in Jura stone introduced a boutique office with sensational balconies. Here home and work come together in a great place.

This office has the appearance of a residential building because of its terraced structure. And because its structure, it conducts flexibility for future use. We connected numerous balconies to the office floors which defines its confident architectural design. Our goal was to create a pleasant and stimulating work environment with the quality of home.

The building has a residential quality because of the shifted loggia pattern creating outdoor spaces. This loggia pattern consists of walls and floors in Jura stone. Central to the design is the modest architecture. It draws attention to the individual experience and relationship with the city. The ground floor, with stores and restaurants, strengthens the building’s relationship with its surroundings.

We created a pleasant low-maintenance indoor climate using solar panels and a thermal storage system. Users can open windows to maintain individual control. Set-back glass facades facing south and west ensure even daylight. They also keep out the sun and limit warming. Transparency and space are the basis for a positive working environment. The sustainable materials used for the interior match the look of the exterior.

Outdoor space is valued as much at work as at home. Therefore, we constructed numerous balconies and terraces on all floors. These create a stimulating and relaxing environment with a strong sense to the outdoors. A morning coffee in the sun on the terrace. After work drinks with colleagues. The pleasure of a lunch in the open air. This office offers countless opportunities to enjoy a varied outdoor life, because of its balconies and terraces.

The transparency and high comfort of the building are aimed at companies who are looking for honest chic. These companies want identity and human scale in one building. We incorporated the potential of personalization for individual businesses into the design. The need for users to feel at home while working has not been forgotten either. Because of the buildings flexible design, users can make themselves feel at home without losing the buildings character.

The upper floors have a high degree of flexibility. This allows for zoning. Users can create workplaces that encourage casual encounters. The usage of voids creates connections between floors by placing them in desired locations. This can encourage the use of stairs.

We designed 1000Mahler for Amsterdam Zuidas. 1000Mahler is the result of a close collaboration between client, architect, investor, and renters. From beginning to realisation, the design took every detail into account. As a result, 1000Mahler is a timeless office concept. Next to the uniqueness of this concept, the building was also quickly realized by using prefabrication.

PROJECT DATA

Client:
G&S Vastgoed Amsterdam

Program:
office: 8.000 m2
services: 1.000 m2

Status:
Completion 2015

In collaboration with:
G&S Bouw B.V. Amsterdam, 
Van Rossum raadgevende ingenieurs,
Wichers & Dreef

Team:
John Bosch, Jetze Schreij, 
Sylvia Visser, Koos Zwitser, 
Jelmer van Zelm, Josje Bollen, 
Leontine Boots, Joanna Wnuk, 
Barthold Thijssen

Photography:
Ronald Tilleman

Related projects

A responsible designed showpiece of the new way of working

_

A post war icon marking the rejuvenation of the city

_